Dynia, z racji swoich rozmiarów ma to do siebie, że jest jej zazwyczaj dużo. Dziś wykorzystałam ją na obiad do zapiekanki z makaronem penne, brokułem i filetem z kurczaka, zapieczone z serem w sosie śmietanowym. Prosty przepis a efekt wyśmienity.
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- ½ kg obranej dyni
- 1 brokuł
- 2 cebule
- 300 g pełnoziarnistego makaronu penne
- 150 g sera żółtego
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1 łyżka masła
- przyprawa do kurczaka
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka tymianku
- olej rzepakowy
- sól, pieprz
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na patelni, filet z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą i dodać do cebuli. Dynię pokroić w gruba kostkę, wrzucić do garnka, wlać ½ szklanki wody i dusić pod przykryciem aż zmięknie. Pod koniec dodać masło i wymieszać. Następnie dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, wszystko wymieszać. Brokuła umyć, podzielić na różyczki obgotować go w osolonej wodzie przez 3 minuty. Makaron ugotować al dente. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i na dno wyłożyć połowę makaronu, połowę dyni, brokułów i kurczaka, posypać częścią sera. Na górę wyłożyć pozostałe składniki w tej samej kolejności. Zapiekankę piec w 180° C przez 25 minut.