Latem grillujemy chyba wszyscy czy to w ogrodach czy na działkach. Już od dawna poza mięsami na grillu lądują warzywa a cukinia jest chyba moim ulubionym. Jest pyszna, zdrowa aromatyczna i jako pierwsza znika ze stołu. Ten przepis, zresztą jak każdy na moim blogu sprowadzony i godny polecenia!
Składniki
- 2 cukinie
- 5 ząbków czosnku
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki tartego parmezanu
- tymianek
- sól morska, pieprz świeżo mielony
Czosnek z oliwa z oliwek, sola i pieprzem zblendować na jednolitą masę. Umytą, nieobrana cukinię przeciąć wzdłuż na pół i podziurkować widelcem. Całą cukinię dokładnie wysmarować marynata i odstawić na minimum 30 minut. Cukinię ułożyć na rozgrzanym ruszcie, polać resztą marynaty, posypać tymiankiem i grillować z każdej strony po ok. 10 minut aż cukinia będzie lekko brązowa i miękka. W ostatniej minucie grillowania posypać tartym parmezanem.