Grilowana cukinia w czosnkowej marynacie

Latem grillujemy chyba wszyscy czy to w ogrodach czy na działkach. Już od dawna poza mięsami na grillu lądują warzywa a cukinia jest chyba moim ulubionym. Jest pyszna, zdrowa aromatyczna i jako pierwsza znika ze stołu.  Ten przepis, zresztą jak każdy na moim blogu sprowadzony i godny polecenia!



Składniki
  • 2 cukinie
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • tymianek
  • sól morska, pieprz świeżo mielony
Czosnek z oliwa z oliwek, sola i pieprzem zblendować na jednolitą masę. Umytą, nieobrana cukinię przeciąć wzdłuż na pół i podziurkować widelcem. Całą cukinię dokładnie wysmarować marynata i odstawić na minimum 30 minut. Cukinię ułożyć na rozgrzanym ruszcie, polać resztą marynaty, posypać tymiankiem i grillować z każdej strony po ok. 10 minut aż cukinia będzie lekko brązowa i miękka. W ostatniej minucie grillowania posypać tartym parmezanem.