Filet z morszczuka z papryką i pomidorami

Rybka zapiekana z ziemniakami i warzywami to obiad za jednym zamachem z piekarnika. Szybki, zdrowy i co ważne pyszny i soczysty. Taki obiad przypadnie do gustu osobom, które nie lubią ryby w panierce czy smażonej ze względu na ciężkostrawność i kcal. 

Składniki
  • 450 g fileta z morszczuka
  • 1 duża papryka
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  •  6 średnich ziemniaków
  • 1 cytryna
  • 4 łyżeczki pesto z bazylii
  • 1 łyżka ziół śródziemnomorskich lub greckich
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz cytrynowy
Filety z morszczuka doprawić solą i pieprzem cytrynowym. Ziemniaki oraz cebulę obrać i pokroić w plasterki, ułożyć na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Doprawić solą, ziołami, skropić 2 łyżkami oliwy z oliwek i całość wymieszać. Wstawić do piernika na 20 minut w temperaturze 200 °C. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w paski a pomidorki przekroić na pół. Po 20 minutach na blaszkę dodać pomidorki i paprykę, skropić oliwą, całość znów wymieszać i wstawić do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę na 180°C. Na warzywach ułożyć rybę, posmarować ją pesto i przykryć pokrojonymi w cienkie plastry cytryną. Zapiekać przez 10 minut.