Cukinia to bardzo zdrowe i uniwersalne warzywo, używam ją w większości moich kategorii potraw. Cukinia w klasykach jak leczo czy krem z cukinii po przetwory jak keczup z cukinii, po świetny dodatek do zapiekanek, makaronów, na grilla czy zapiekane przekąski. Dziś po raz pierwszy, na pewno nie ostatni, użyłam jej do ciasta i jak to mój synek mówi: takie ciasto mogę mu robić codziennie ! więc chyba smaczne i gorąco polecam sprawdzić samemu.
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej typ 1850
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki maślanki
- 1 szklanka startej cukinii
- 1 szklanka cukru
- 2 jaja kurze
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki soli
Lukier
- 5 łyżek soku z cytryny
- 1 szklanka cukru pudru
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i sól, całość wymieszać. Jaja zmiksować z olejem w oddzielnej misce, dodać cukier, sok i skórkę z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać cukinię i znów wymieszać. Do mokrych składników wsypać suche i łyżką dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do foremki "keksówki", ja mam o wymiarach 33x15 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 40 minut w 180° C. Cukier puder wsypać do miseczki i po łyżce dodawać soku z cytryny ocierając je ze sobą. Gdy ciasto wystygnie polać je lukrem.