Winogrona, owoce które często są przetworzone czy to na wino, suszymy na rodzynki czy z pestek robimy olej. Ja dziś proponuje ciasto z winogronami, najlepiej wykorzystać te bezpestkowe gatunki ale jeśli masz inne przekrój na pół i usuń z nich pestki. Po prostu upiecz i sprawdź jak wspaniale smakuje!
Składniki
- 450 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 150 g cukru pudru + 2 łyżki
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 8 jaj kurzych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g płatków migdałowych
- 500 ml śmietanki 30%
- 10 g żelatyny
- 600 g winogron bezpestkowych
Żółtka oddziel od białek. W misce wymieszać przesiana mąkę, proszek do pieczenia, 150 g cukru pudru, cukier z prawdziwa wanilią, żółtka i posiekane masło. Otrzymane ciasto podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię i odstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie każdą cześć ciasta równo wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwać widelcem i piecz w nagrzanym do 180 °C pierniku przez 15 minut. Białka jaj ubić na sztywna pianę, dodać drobny cukier i mąkę ziemniaczaną. Pianę podziel na dwie części i rozsmarować na cieście w blaszce. Jedną z pian posypać płatkami migdałowymi. Foremki z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 °C na 30 minut. Żelatynę zalać ¼ szklanki ciepłej wody i dokładnie wymieszać. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru, pod koniec ubijania dodać wystudzoną żelatynę. Na placek bez płatków migdałowych wyłóż ma umyte winogrona i równo rozprowadzić masę śmietankową. Całość przykryć plackiem z płatkami migdałowymi i lekko docisnąć. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.