Buraczki z małej tarki na zimę

Najprostsze przetwory z buraków jakie znam ! W domu rodzinnym nazywamy je na "ciepło" bo lubimy je podgrzać na patelni z zasmażką. Na święta Wielkanocne zawsze mieszam je z tartym chrzanem jako dodatek do białej kiełbasy. Moja teściowa z kolei otwiera słoik i zjada na zimno do mięsnych dań obiadowych a jaki jest wasz najlepszy sposób na buraczki ? 



Składniki
  • 3 kg buraczków
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki octu lub soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
Nieobrane buraki gotować przez 60 minut w nieosolonej wodzie. Wystudzone buraki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Dodać ocet, cukier i sól. Wszystko dokładnie wymieszać i włożyć do słoików. Szczelnie zamknięte słoiki pasteryzować by zassało pokrywki. Przechowywać w chłodnym miejscu.