Zapiekanka z mięsem mielonym i paprykami

Moja propozycja obiadowa na upalny dzień to lekka zapiekanka z mięsem mielonym, kolorowymi paprykami i aromatycznymi przyprawami.  Ja podaję ją z kaszą ale można z ziemniakami czy ryżem. Gorąco polecam bo jest pyszna, kolorowa i zdrowa. 



Składniki
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule
  • 50 g sera parmezan 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu  sojowego
  • sól, pieprz
  • oregano, majeranek, cząber, tymianek 
Pokrojoną w piórka cebulę podsmażyć na oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mięso mielone, sos sojowy, posypać przyprawami i smażyć na złoty kolor. Pokroić paprykę w kostkę i dodać do mięsa na 5 minut. Dno naczynia żaroodpornego skropić oliwą i wyłożyć do niego mięso z paprykami i całość posypać startym serem parmezanem. Zapiekać w piekarniku w  160°C przez 20 minut.