Zapiekanka z kaszy gryczanej z warzywami i aromatycznym przyprawami to jedno z fajniejszych połączeń ostatnich dni. Nasz polski majeranek Jest tu niezastąpiony. Zapiekanka jest doskonała na rodzinne obiady czy romantyczne kolacje z ukochanym.
Składniki
Mięso
- 300 g mięsa mielonego
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- ½ łyżeczki kminku
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka majeranku
Sos beszamelowy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka majeranku
- 300 ml mleka
Zapiekanka
- 2 cebule
- 2 marchewki
- ½ selera
- 6 pomidorów lub 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 ząbki czosnku
- 2 cukinie
- 200 g kaszy gryczanej
- 2 żółtka jaj
- 200 g sera wędzonego
- ½ łyżeczki majeranku
- 1 pęczek pietruszki
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- ½ łyżeczki soli
Mięso mielone posolić, doprawić białym pieprzem i smażyć na brązowy kolor. Doprawić kminkiem, papryką, majerankiem oraz solą. Tak przygotowane odłożyć na bok np. na talerzyk (patelnia będzie jeszcze potrzebna). W garnku roztopić masło, dodać mąkę i gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Po 2 minutach wlać mleko i znów energicznie mieszać, doprawić białym pieprzem. Na patelni na której było smażone mięso usmażyć cebule i czosnek. Po paru minutach dodać startą na dużych oczkach marchewkę oraz seler. Dodać podsmażone mięso i dokładnie wymieszać. Dodać pomidory i dusić 15 minut. Kaszę ugotować zgodnie z poleceniem producenta, przesyłać do naczynia żaroodpornego. Na kasze wylać sos beszamelowy, posiekaną natkę pietruszki, żółtka jaj, niewielką ilość soli i pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Plastry cukinii polać olejem rzepakowy, solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Każdy plaster podsmażyć na patelni grillowej na lekko brązowy kolor i odłożyć na bok. Na kasze w naczyniu żaroodpornym wyłożyć połowę pokrojonego w paski sera, na ser mięso z warzywami i podsmażoną cukinię. Na cukinię resztę sera i całość wkładamy do piekarnika i nagrzewamy go do 180 °C na 30 minut.