Zapiekanka z kaszy gryczanej z mięsem mielonym i cukinią

Zapiekanka z kaszy gryczanej z warzywami i aromatycznym przyprawami to jedno z fajniejszych połączeń ostatnich dni. Nasz polski majeranek Jest tu niezastąpiony. Zapiekanka jest doskonała na rodzinne obiady czy romantyczne kolacje z ukochanym. 


Składniki
Mięso
  • 300 g mięsa mielonego
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • ½ łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka majeranku
Sos beszamelowy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 300 ml mleka
Zapiekanka
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • ½ selera
  • 6 pomidorów lub 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cukinie
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 2 żółtka jaj 
  • 200 g sera wędzonego
  • ½ łyżeczki majeranku
  • 1 pęczek pietruszki
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
Mięso mielone posolić, doprawić białym pieprzem i smażyć na brązowy kolor. Doprawić kminkiem, papryką, majerankiem oraz solą. Tak przygotowane odłożyć na bok np. na talerzyk (patelnia będzie jeszcze potrzebna). W garnku roztopić masło, dodać mąkę i gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Po 2 minutach wlać mleko i znów energicznie mieszać, doprawić białym pieprzem. Na patelni na której było smażone mięso usmażyć cebule i czosnek. Po paru minutach dodać startą na dużych oczkach marchewkę oraz seler. Dodać podsmażone mięso i dokładnie wymieszać. Dodać pomidory i dusić 15 minut. Kaszę ugotować zgodnie z poleceniem producenta, przesyłać do naczynia żaroodpornego. Na kasze wylać sos beszamelowy, posiekaną natkę pietruszki, żółtka jaj, niewielką ilość soli i pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Plastry cukinii polać olejem rzepakowy, solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Każdy plaster podsmażyć na patelni grillowej na lekko brązowy kolor i odłożyć na bok. Na kasze w naczyniu żaroodpornym wyłożyć połowę pokrojonego w paski sera, na ser mięso z warzywami i podsmażoną cukinię. Na cukinię resztę sera i całość wkładamy do piekarnika i nagrzewamy go do 180 °C na 30 minut.