Lato to taki czas gdzie jest mnóstwo smaków, kolorów i zapachów i chyba za to je kochamy. Robiąc przetwory zamykamy trochę tego lata w słoik. Robiąc leczo zamykamy kolory warzyw, piękny zapach pomidorów i ten smak! Uwielbiam w styczniu czy marcu otworzyć taki słoik dogotować ryż, usmażyć cebulę i ewentualnie dodać podsuszaną pikantna kiełbasę i pyszny i zdrowy obiad gotowy.
Składniki
- 2 kg cukinii
- 1 ½ kg papryki żółtej i czerwonej
- 1 ½ kg pomidorów
- 1 łyżka soli
Dokładnie umyć wszystkie warzywa. Cukinie obrać ze skórki, łyżką wydrążyć pestki i pokroić w sporą kostkę. Papryki oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Do dużego garnka wrzucić cukinię i papryki, gotować go miękkości mieszając co jakiś czas. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Gdy warzywa w garnku będą się robić miękkie dodać pomidory i sól. Wszystko gotować jeszcze 10 minut. Do wyparzonych słoików wlać leczo, razem z wodą którą puściły warzywa, szczelnie zamknąć i studzić do góry dnem. Przechowywać w chłodnym zacienionym miejscu typu spiżarnia lub piwnica.