Tzatziki to lekki, orzeźwiający, grecki dip, który na dobre zagościł u mnie na stole. Zwykle podawany jest do dań z grilla, smażonych lub pieczonych mięs, warzyw czy pieczywa. W Grecji podawany jako przystawka z chlebem pita.
Składniki
- 2 ogórki gruntowe
- 1 pęczek koperku
- 3 ząbki czosnku
- 300 ml jogurtu greckiego lub naturalnego bardzo gęstego
- sól, pieprz
Ogórki obrać ze skóry, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posilić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odsączyć przez sito wodę, którą puściły ogórki i włożyć je do miski. Do ogórków dodać jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojony koperek i przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość wymieszać, miskę przykryć i schłodzić w lodówce.