Sałatka z cukinii, ogórków i papryki

Co roku robię przetwory na zimę, tak robiła moja babcia, mama i teraz robię ja. Mam własny ogródek, w którym z mężem hodujemy wiele warzyw i owoców więc mam świeże składniki pod dostatkiem.  Dziś robiłam sałatkę, prawie szwedzka ale z papryką i cukinią. Takie połączenie to fajna chrupkość i jest idealna do obiadu w jesienno - zimowe dni. 

Składniki
  • 2 kg cukinii
  • 1 kg ogórków
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 3 czerwone papryki 
  • 4 łyżki soli
  • 5 łyżeczek oleju
Zalewa
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka ziarenek gorczycy
Cukinię wraz ze skórą zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki pokroić w plasterki a cebulę w piórka i wszystko połączyć. Całość posolić, wymieszać i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie odcisnąć sok który puściły warzywa np na durszlaku dociskając dłonią. Marchewkę zetrzeć na ratce o dużych oczkach a paprykę pokroić w paseczki 2 cm i dodać do pozostałych warzyw.  Podane składniki na zalewę gotować aż cukier się nie rozpuści i jeszcze gorącą zalać warzywa. Całość wymieszać i odstawić na 2 godziny.  Surówkę przekładamy do słoików i na wierzch każdego wlać łyżeczkę oleju. Zakręcone słoiki pasteryzować po 10 minut.