Moja rodzina to ogórkoholicy ! ale wiecie co, ja się z tego cieszę bo choć nie mają zbyt dużo witamin to jednak warzywo a nie słodycze. W ogórku sadzimy te śremskie gruntowe bo dla nas są najsmaczniejsze i najlepsze na przetwory. A skoro o nich mowa dziś robiłam w zalewie musztardowej. Są charakterne, mają wyrazisty smak a ja podaje je do obiadów z mięsem, dań warzywnych a także na kanapki czy do sałat.
- 4 kg ogórków gruntowych
- 1 szklanka octu
- 2 słoiczki musztardy sarepskiej
- 1 łyżka soli
- ½ kg cukru
- 3 ½ szklanki wody
- Kwiaty kopru
- Ząbki czosnku
- Ziele angielskie
- Listek bobkowy
Na dno wyparzonych słoiczków ułożyć po jednym koprze, 2 ząbki czosnku, 2 ziela angielskie i jeden listek bobkowy. Ogórki obrać i pokroić pionowo na 4 części i ciasno ułożyć w słoikach. Zalewę z octu, wody, cukru, soli i musztardy zagotować i zalać słoiki z ogórkami. Dobrze zakręcone słoiki prywatyzować przez 10 minut, studzić do góry dnem.