Ogórki w musztardzie na zimę

Moja rodzina to ogórkoholicy ! ale wiecie co, ja się z tego cieszę bo choć nie mają zbyt dużo witamin to jednak warzywo a nie słodycze. W ogórku sadzimy te śremskie gruntowe bo dla nas są najsmaczniejsze i najlepsze na przetwory. A skoro o nich mowa dziś robiłam w zalewie musztardowej. Są charakterne, mają wyrazisty smak a ja podaje je do obiadów z mięsem, dań warzywnych a także na kanapki czy do sałat. 

Składniki
  • 4 kg ogórków gruntowych
  • 1 szklanka octu
  • 2 słoiczki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka soli
  • ½ kg cukru
  • 3 ½ szklanki wody
  • Kwiaty kopru
  • Ząbki czosnku
  • Ziele angielskie
  • Listek bobkowy
Na dno wyparzonych słoiczków ułożyć po jednym koprze, 2 ząbki czosnku, 2 ziela angielskie i jeden listek bobkowy. Ogórki obrać i pokroić pionowo na 4 części i ciasno ułożyć w słoikach. Zalewę z octu, wody, cukru, soli i musztardy zagotować i zalać słoiki z ogórkami. Dobrze zakręcone słoiki prywatyzować przez 10 minut, studzić do góry dnem.