Muffinki to taki wypiek, który wychodzi każdemu, nawet tym co mają do tego dwie lewe ręce. Są banalne i szybkie w wykonaniu. Dzisiejsze są z jeżynami bo mam je pod ręką w ogródku ale można dać porzeczkę, agrest czy jagody. Cieszmy się więc słodkim smakiem lata.
Składniki
- 250 g mąki
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 3 jaja kurze
- 100 g masła
- 1 szklanka maślanki
- cukier puder
- 250 g jeżyn
Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą. w drugiej misce wbić jaja, dodać roztopione i wystudzone masło oraz wlać maślankę. Suche składniki wsypać do mokrych i wymieszaj łyżką do powstania jednolitej konsystencji. Wsyp jeżyny i delikatnie rozprowadź je w cieście. Ciasto włóż za pomocą łyżki do foremki na muffinki wyłożoną papilotkami. Foremkę wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika i piecz przez 25 minut. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.