Kruche ciasto z pianką i malinami

Jak weekend to czas na ciasto, do kawy, w niedzielny chill. Ciasto idealne na lato, bo nie jest za słodkie, dzięki owocom lekko kwaskowate. Po południu zaprosiłam koleżanki na spotkanie i ploteczki, zobaczymy co one powiedzą na ten smak.  



Składniki
Ciasto
  • 2 ½ szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
Pianka 
  • 5 białek 
  • ½ szklanki drobnego cukru
  • 1 kisiel wiśniowy
  • ¼ szklanki oleju
Dodatkowo
  • 350 g malin
  • Dżem z czarnej porzeczki
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę i podzielić na 2 części : pierwsza ok 70% a druga 30% i obie włożyć do zamrażalnika na 60 minut. Na wysmarowaną tłuszczem okrągłą foremkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami większą część zmrożonego ciasta. Ciasto wyrównać i piec  w 180°przez 15 minut by się zarumieniło. Ciasto wyjąć z piekarnika i wyłożyć na nie dżem z czarnej porzeczki. Białka jaj ubić na sztywno, dodać drobny cukier, wymieszać na wysokich obrotach i dosypać kisiel w proszku. Cały czas miksując strużką wlać olej. Na dżem wyłożyć powstałą piankę i malinki.  Na wierzch wyłożyć startą na dużych oczkach mniejszą część ciasta. Piec w temperaturze 180°przez 35 minut. Upieczone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.