Jak weekend to czas na ciasto, do kawy, w niedzielny chill. Ciasto idealne na lato, bo nie jest za słodkie, dzięki owocom lekko kwaskowate. Po południu zaprosiłam koleżanki na spotkanie i ploteczki, zobaczymy co one powiedzą na ten smak.
Składniki
Ciasto
- 2 ½ szklanki mąki
- 250 g masła
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
Pianka
- 5 białek
- ½ szklanki drobnego cukru
- 1 kisiel wiśniowy
- ¼ szklanki oleju
Dodatkowo
- 350 g malin
- Dżem z czarnej porzeczki
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę i podzielić na 2 części : pierwsza ok 70% a druga 30% i obie włożyć do zamrażalnika na 60 minut. Na wysmarowaną tłuszczem okrągłą foremkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami większą część zmrożonego ciasta. Ciasto wyrównać i piec w 180°C przez 15 minut by się zarumieniło. Ciasto wyjąć z piekarnika i wyłożyć na nie dżem z czarnej porzeczki. Białka jaj ubić na sztywno, dodać drobny cukier, wymieszać na wysokich obrotach i dosypać kisiel w proszku. Cały czas miksując strużką wlać olej. Na dżem wyłożyć powstałą piankę i malinki. Na wierzch wyłożyć startą na dużych oczkach mniejszą część ciasta. Piec w temperaturze 180°C przez 35 minut. Upieczone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.