Kalafior zapiekany pod beszamelem

Kalafiora bardzo lubimy bo to smaczne i zdrowe warzywo. Dziś proponuję trochę inną wersję, bardziej niecodzienną niż ta z bułką tartą. Zapiekany kalafior w sosie beszamelowym to pyszny dodatek do mięsa i ziemniaków nie tylko na niedzielny obiad. 



Składniki
  • 1 duży kalafior
  • 150 g sera żółtego cheddar
  • 1 szklanka mleka spożywczego 2%
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka świeżego koperku
  • sól, pieprz
Kalafior podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie na półmiski. W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać. Cały czas mieszajac dolać mleko do sosu, dodać połowę tartego żółtego sera, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową aż powstanie gładki sos. Kalafior włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem beszamelowym i posypać drugą połową sera. Całość zapiekać w 180 °C przez 15 minut. Po wyjęciu posypać drobno pokrojonym koperkiem.