Kto zgadnie gdzie byłam na wakacjach ? hehe. Tak w polskich górach więc jako smakosz serów przywiozłam je też do domu. Dziś na obiad wykorzystam ten owczy do dania z makaronu. To taka wariacja na temat makaronu, boczku, cukinii i oscypka.
Składniki
- 300 g makaronu fusilli
- 200 g boczku
- 150 g oscypka
- 300 g cukinii
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebulka
- 200 ml śmietany 18%
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
Makaron ugotować al dente według zaleceń na opakowaniu. Cukinię wraz ze skórką pokroić w kostkę i podsmażyć ja na oliwie często mieszając. Do cukinii dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pokrojoną w piórka cebulę. Boczek pokroić w paseczki i dodać na patelnię. Gdy całość się zarumieni dodać śmietanę i poszatkowaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem i gotować kilka minut by wszystkie składniki się połączyły. Tuż przed podaniem posypać spora ilością startego oscypka.