Ślimaczki pizzerki z ciasta francuskiego

Mundial mundialem, mecz meczem a człowiek coś zjeść musi! Najlepsze przekąski do meczu i piwa są... szybkie do wykonania. Sięgam więc po gotowe ciasto francuskie i dziś są ślimaczki z salami i serami. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, idealne na mecz, sylwestra czy domówkę. 

Składniki

  • 350 g gotowego ciasta francuskiego
  • 3 łyżki keczupu
  • 12 plastrów salami
  • 150 g mozzarella wiórki
  • 150 g pomidorów suszonych 
  • ok. 6 plastrów sera żółtego
  • żółtko do smarowania
  • 1 łyżka suszonego oregano
Rozwinąć ciasto francuskie i posmarować warstwę keczupu. Rozsyp mozzarellę i ułóż salami. Pokrojone na mniejsze kawałki pomidory ułóż na salami a na nie ser żółty w plastrach. Ciasto zwiń w roladę zaczynając od dłużej krawędzi. Roladę pokrój na na plastry ok 2-3 cm i obrócone bokiem na ślimaczki rozłóż na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ślimaczków posmaruj pędzelkiem spożywczym roztrzepanym żółtkiem. Piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 12 minut.