Kiedyś byłam bardzo sceptycznie nastawiona do sałat z owocami bo wydawało mi się, że takie połączenia źle wypadną. Dziś, po wielu próbach mam swoje ulubione połączenia a ta sałata jest jedną z nich. Słodkie truskawki, chrupiąca rukola i szpinak, delikatna mozzarella i ten czekoladowy sos - wyszło pysznie.
Składniki
- Garść rukoli
- Garść szpinaku
- Kilkanaście truskawek
- 125 g (1 kulka) mozzarelli
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka kakao
- 3 kostki deserowej czekolady
- Sól, pieprz
Do rondelka wlej miód, oliwę, ocet balsamiczny i kakao, mieszając zagotuj i dodaj małe kawałeczki czekolady. Całość powtórnie zagotuj i zdejmij z ognia. Szpinak i rukolę opłukać, osuszyć i wyłożyć na talerz. Mozzarellę rozdrobić na kawałki odrywając poszczególne "warstwy" i ułożyć na talerzu. Wszystko delikatnie oprószyć świeżo mielonym pieprzem i solą. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki truskawki (ewentualnie można je posypać cukrem) oraz zarumienione na patelni płatki migdałowe. Całość polać ostygniętym sosem czekoladowym.