Pappardelle z kurczakiem i szpinakiem

Moja kolejna propozycja obiadu albo i kolacji dla zapracowanych czy zabieganych a lubiących zjeść domowe posiłki. Najważniejsze : robi się szybko, smacznie i pożywnie bo szpinak to siła na długi czas o czym pamiętamy z bajki i marynarzu Popeye. 


Składniki
  • 250 g świeżego makaronu pappardelle
  • 400 g filetów z kurczaka
  • 200 g świeżego szpinaku (300 g mrożonego)
  • 300 g pieczarek
  • 150 g pomidorów suszonych
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka parmezanu
  • Sól, pieprz, zioła prowansalskie
Cebulę pokroić w piórka i wraz z przeciśnięty przez praskę czosnkiem smażyć na dużej patelni. Dodać pokrojone w paseczki pieczarki. Gdy pieczarki puszczą wodę i trochę odparują dodać pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka przyprawionego solą i pieprzem.  Dusić pod przykryciem a następnie dodać pokrojone pomidory. Całość doprawić przyprawami do smaku, dodać śmietanę a na koniec dodać posiekany szpinak i dusić jeszcze 5 minut. Makaron ugotować zgodnie z poleceniem na opakowaniu i dodać do patelni. Całość wymieszać a na talerzu posypać plastrami parmezanu.