Moja kolejna propozycja obiadu albo i kolacji dla zapracowanych czy zabieganych a lubiących zjeść domowe posiłki. Najważniejsze : robi się szybko, smacznie i pożywnie bo szpinak to siła na długi czas o czym pamiętamy z bajki i marynarzu Popeye.
Składniki
- 250 g świeżego makaronu pappardelle
- 400 g filetów z kurczaka
- 200 g świeżego szpinaku (300 g mrożonego)
- 300 g pieczarek
- 150 g pomidorów suszonych
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka parmezanu
- Sól, pieprz, zioła prowansalskie
Cebulę pokroić w piórka i wraz z przeciśnięty przez praskę czosnkiem smażyć na dużej patelni. Dodać pokrojone w paseczki pieczarki. Gdy pieczarki puszczą wodę i trochę odparują dodać pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka przyprawionego solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem a następnie dodać pokrojone pomidory. Całość doprawić przyprawami do smaku, dodać śmietanę a na koniec dodać posiekany szpinak i dusić jeszcze 5 minut. Makaron ugotować zgodnie z poleceniem na opakowaniu i dodać do patelni. Całość wymieszać a na talerzu posypać plastrami parmezanu.