Tak, tu znów truskawki i będzie z nimi jeszcze kilka przepisów, bo teraz gdy sezon na świeże truskawki wykorzystuje je do wszystkiego. Padło więc i na moje ulubione muffinki. Muffinki to takie babeczki, które zawsze wychodzą i ... zawsze smakują a truskawki są ich słodkim wykończeniem.
Składniki
- Kilkanaście truskawek
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- ½ łyżeczki soli
- 2 jaja
- 1 szklanka mleka 2%
- 100 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka cukru pudru
Piekarnik nagrzewamy do 180° C. Mokre składniki czyli mleko, jajko i olej mieszamy w misce. W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki tzn. mąka, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia i sól. Mokre składniki wymieszać z suchymi. Blaszkę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i włożyć do nich wyrobione ciasto do ¾ wysokości. Na wierzch ułożyć pokrojone truskawki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 25 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.