Zawsze staram się dawać jak najwięcej warzyw do mojego rodzinnego menu więc dziś wymieszałam cukinię z filetem z piersi z kurczaka. Powstały kotlety, które są bardzo lekkie, zdrowe i soczyste za sprawą własnie cukinii. Pomysł jest wart wypróbowania na letnie obiady.
Składniki
- 500 g filetu z kurczaka
- 300 g cukinii
- 100 g tartej mozzarelli
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 2 jaja kurze
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie
- 3 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
Filety z kurczaka umyć, osuszyć a następnie bardzo drobno pokroić. Mięso włożyć do miski. Umytą cukinię wraz ze skórą zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do mięsa. Drobno pokrojona pietruszkę i czosnek dodać do miski razem z mozzarellą, jajami, mąką ziemniaczaną, musztardą i przyprawami. Całość wymieszać i włożyć na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie mokrymi rekami formujemy kuleczki, następnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni ma rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony na złoty kolor.