Kotlety z kurczaka i cukinii

Zawsze staram się dawać jak najwięcej warzyw do mojego rodzinnego menu więc dziś wymieszałam cukinię z filetem z piersi z kurczaka. Powstały kotlety, które są bardzo lekkie, zdrowe i soczyste za sprawą własnie cukinii. Pomysł jest wart wypróbowania na letnie obiady. 


Składniki
  • 500 g filetu z kurczaka
  • 300 g cukinii
  • 100 g tartej mozzarelli 
  • 1 pęczek natki pietruszki 
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jaja kurze
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie
  • 3 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia
 Filety z kurczaka umyć, osuszyć a następnie bardzo drobno pokroić. Mięso włożyć do miski. Umytą cukinię wraz ze skórą zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do mięsa. Drobno pokrojona pietruszkę i czosnek dodać do miski  razem z mozzarellą, jajami, mąką ziemniaczaną, musztardą i przyprawami. Całość wymieszać i włożyć na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie mokrymi rekami formujemy kuleczki, następnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni ma rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony na złoty kolor.