Kompot z czereśni na zimę

Drzewo czereśni w tym roku mocno obrodziło w owoce więc jest ich dużo. Wiadomo, najlepsze są prosto z drzewa ale sezon nie jest długi i jeszcze ryzyko że wyjedzą je szpaki. Ja robię kompoty w których zachowuję słodycz i smak czerwcowego lata. 


Składniki
  • Czereśnie
  • Woda
  • Cukier
Słoiki i nakrętki dokładnie umyć i osuszyć. Czereśnie umyć, pozbawić ogonków i włożyć do słoików tak by było pełno. Do każdego słoika wsypać po 1 łyżce cukru i zalać wodą by przykryłam owoce. Dokładnie wytrzeć szyjkę słoika i mocno zakręcić.  Dno dużego garnka wyłożyć ściereczką, ułożyć słoiki i zalać wodą do ¾ wysokości. Od chwili zagotowania prywatyzować 15 minut. Po tym czasie wyłożyć słoiki do góry dnem. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.