Ciasto z truskawkami i ricottą

Mój blog ma dziś pierwszy rok i 127 postów! Jetem z siebie zadowolona bo pracuje zawodowo, prowadzę dom, wychowuję dzieci i jeszcze blog. Fakt, że to jest moja odskocznia od codzienności, moje hobby czy odstresowanie się. Na ten "roczek" upiekłam ciasto. Truskawki, serek ricotta i płatkami migdałowe - to ciasto jest skazane na sukces. 


Składniki
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g ricotty
  • 150 g truskawek
  • 3 jaja kurze
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jaja i cukier zmiksować na puszystą masę. Dodać cukier z wanilią oraz ricottę, całość mieszać by się połączyło. Stopniowo dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Umyte i wysuszone truskawki pokroić na kawałki i obtoczyć w mące. Owoce dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Foremkę o wymiarach 23x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić nią ciastem, delikatnie wyrównać. Całość posypać płatkami migdałowymi. Ciasto piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 35 minut. Upieczone ciasto studzić i oprószyć cukrem pudrem.