Tagliatelle z boczkiem i szparagami

Obowiązkowy punkt majowego menu to szparagi, dziś serwuję je z makaronem, na obiad. Potrawa jest łatwa i ekspresowa w wykonaniu, takie lubimy najbardziej gdy wyczekiwane słoneczko za oknem. Jak to powiedział mój mąż, robotę w tym daniu poza jego ulubionymi szparagami robi boczek. 



Składniki
  • 500 g zielonych szparagów
  • 300 g makaronu
  • 300 g wędzonego boczku
  • 300 ml śmietany 18%
  • garść natki pietruszki
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • sól, pieprz
Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końcówki (same złamią się w odpowiednim miejscu) i ugotować przez 10 minut w wodzie z łyżeczka cukru i soli. Makaron ugotować al dente. Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć do zbrązowienia na większej patelni, dodać śmietanę, drobno pokrojoną pietruszkę oraz sól i pieprz do smaku. Odcedzony makaron i pokrojone szparagi dodać do sosu, całość wymieszać. Jeśli trzeba doprawić solą lub pieprzem a już na talerzu posypać parmezanem.