Szparagi uwielbiam w każdej postaci więc czemu nie dodać ich do sałatki. Zielone szparagi połączone z rukolą, pomidorkami, mozzarellą w sosie gramola świetnie się sprawdziły. Sałatkę proponuję jako samodzielny posiłek na przykład do pracy lub do grilla.
Składniki
- 500 g zielonych szparagów
- 200 g mozzarella najlepiej mini
- 10 pomidorów koktajlowych
- Garść rukoli
- 15 listków bazylii
- Pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku cytryny
- 30 g orzeszków pini
- Sól i pieprz
Szparagi umyć i odłamać zadrewniałe końcówki. Wszystkie szparagi związać sznurkiem, ustawić je w garnku by końcówki wystawały ponad wodę i ugotować z solą i cukrem przez 8 minut. Później przełóż je do zimnej wody by zachowały jędrność. Orzeszki pono usmaż na suchej patelni. Do blendera włóż listki bazylii, natkę pietruszki, czosnek wlej oliwę i sok z cytryny, dopraw sól i pieprz. Całość zblenduj. Umyte pomidorki przekrój na wzdłuż na pół. Na talerzu wyłóż rukolę, szparagi pokrojone na kawałki, pomidorki i mozzarellę. Całość polej powstałym sosem i posyp orzeszkami pini.