Sałatka ze szparagami i mozzarellą

Szparagi uwielbiam w każdej postaci więc czemu nie dodać ich do sałatki. Zielone szparagi połączone z rukolą, pomidorkami, mozzarellą w sosie gramola świetnie się sprawdziły. Sałatkę proponuję jako samodzielny posiłek na przykład do pracy lub do grilla. 



Składniki
  • 500 g zielonych szparagów
  • 200 g mozzarella najlepiej mini
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • Garść rukoli
  • 15 listków bazylii
  • Pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku cytryny
  • 30 g orzeszków pini
  • Sól i pieprz 
Szparagi umyć i odłamać zadrewniałe końcówki. Wszystkie szparagi związać sznurkiem, ustawić je w garnku by końcówki wystawały ponad wodę i  ugotować z solą i cukrem przez 8 minut. Później przełóż je do zimnej wody by zachowały jędrność. Orzeszki pono usmaż na suchej patelni. Do blendera włóż listki bazylii, natkę pietruszki, czosnek wlej oliwę i sok z cytryny, dopraw sól i pieprz. Całość zblenduj. Umyte pomidorki przekrój na wzdłuż na pół. Na talerzu wyłóż rukolę, szparagi pokrojone na kawałki, pomidorki i mozzarellę. Całość polej powstałym sosem i posyp orzeszkami pini.