2 maja obchodzimy Dzień Flagi a w kalendarzu świąt nieformalnych dzień grilla. Ja przed domem wywiesiłam z synkiem flagę i zrobiłam grilla do którego polecam pyszna sałatkę. Podstawą jej jest mix lub dowolna sałata, pomidor i feta ale można ją bardzo modyfikować, w zależności od tego co mamy w lodówce. Czasem dodaję pomidory suszone, paprykę, oliwki czy mini mozzarellę.
Składniki
- 3 garście sałat, u mnie rukola, masłowa i mox
- 3 pomidory
- 270 g (kostka) sera typu feta
- 4 łodygi selera naciowego
- ½ pęczka szczypiorku
- 5 łyżek sosu czosnkowego
Sałaty umyć i porwać na mniejsze części, wyspać do dużej miski. Pomidory pokroić na małe części a seler i szczypiorek po szerokości. Wszystko wymieszać z sałatami. Fetę pokroić w mała kostkę i porcjami wyłożyć do miski, delikatnie mieszając. Przed podaniem polać sosem czosnkowym.