Krem ze szparagów to eleganckie i wytrawne danie a połączenie dwóch kolorów na jednym talerzu zaciekawi nie tylko dzieci. To zupa, którą można się najeść do syta bo zawiera dużo błonnika a mimo wszystko nadal można po niej czuć się lekko. Jest szybka w przygotowaniu, pyszna i polecam przygotowywanie tego kremu bo sezon na te przysmaki trwa stosunkowo krótko.
Składniki
- 300 g szparagów zielonych
- 300 g szparagów białych
- 800 ml bulionu warzywnego
- 4 łyżki serka mascarpone
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka łuskanego słonecznika
- sól, pieprz
Szparagi umyć, złamać końcówki, białe obrać i przek. Bulion wlać do dwóch garnków, zagotować. W jednym garnku ugotować białe z w drugim zielone szparagi dodatkiem połową łyżeczki soli i cukru przez 10 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem, jeśli blendera nie poradzi sobie z włóknami białych przetrzeć przez sito. Do obu garnków dodać po 2 łyżki mascarpone, doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Oba kremy zagęścić mąką rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody. Na talerz wlać oba kremy jednocześnie, posypać słonecznikiem.