Szybkie i proste danie a zarazem bardzo eleganckie. Delikatne szparagi idealnie komponują się z wyrazistą szynką parmeńską otulone pod jajem. Można zapiekać je w mniejszych naczyniach, by każdemu podawać osobną porcję lub jak ja w jednym dużym. Tę lekką przystawkę po prostu trzeba spróbować.
Składniki
- 300 g zielonych szparagów
- 3 jaja kurze
- 80 g szynki parmeńskiej
- 100 ml śmietany 18%
- 1 łyżka parmezanu
- Sól, cukier, pieprz ziołowy
Odłamać zdrewniałe końcówki szparagów. Szparagi same złamią się we właściwym miejscu - to najlepszy sposób by stwierdzić, gdzie kończy się zdrewniała łodyga. Zielonych szparagów nie trzeba obierać. Szparagi gotować w wodzie z solą i cukrem przez 10 minut. Plasterki szynki przekroić wzdłuż na paski szerokości ok. 2 cm. Każdy ostygnięty szparag owinąć paskiem szynki. Jaja wymieszać ze śmietaną i doprawić solą i pieprzem. Do ceramicznej formy wlać jaja ze śmietaną, ułożyć szparagi owinięte szynką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekać przez 10 minut aż jajka się zetną i lekko przyrumienią. Delikatnie posypać parmezanem.