Rolada żyrafa

Ciasto wyglądem zachwyca nie tylko najmłodszych, dorosłym też ślinka leci na widok ciasta żyrafy. Ciasto biszkoptowe z masą śmietanką i owocami smakuje wyśmienicie. Wbrew pozorom robi się szybko i jest dość łatwe.


Składniki
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 5 jaj kurzych 
  • ¾ szklanki mąki pszennej typ 450
  • 80 ml wody
  • 50 g masla
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
Nadzienie
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 śmietan fixy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 banany
  • 4 połówki brzoskwiń z puszki
Białka jaj ubić na pianę, na koniec dodając cukier puder. Cały czas miksując pojedynczo dodać żółtka. Wodę wymieszać z rozpuszczonym i wystudzonym masłem oraz olejkiem waniliowym a całość wlać do jaj. Miksując na wolnych obrotach dodać przesianą mąkę. Piekarnik nagrzać do 180°C a blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. 6 łyżek wyrobionej masy przełożyć do rękawa cukierniczego (jeśli nie ma rękawa to wlać do woreczka i odciąć jeden z rogów). Wyciskać masę na blachę utworzyć jasne plamy szkieletu. Wstawić do piekarnika na 3 minuty a do pozostałej masy dodać kakao i delikatnie wymieszać. Ciemna masę wylać na szkielet i znów piec przez 10 minut. Po tym czasie placek przełożyć na inny pergamin by wystygł. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywny krem, pod koniec dodając cukier puder. Krem rozłożyć na ciemnej stronie placka a pokrojone banany i brzoskwinie ułożyć na śmietanie. Całość zrolować i schłodzić w lodówce.