Pieczona biała kiełbasa z cebulką

Biała kiełbasa pieczona z cebulką i czosnkiem jest pyszna, miękka i bardzo aromatyczna za sprawą ziołowej marynaty. Idealna nie tylko na śniadanie wielkanocne. U mnie zawsze podawana w towarzystwie ćwikły z chrzanem. 


Składniki
  • 1 kg białej parzonej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, majeranku, rozmarynu, tymianku, pieprzu ziołowego
  • ¾ szklanki wody
W miseczce wymieszać ze sobą olej, sok z cytryny, zioła i pieprz. Kiełbasę lekko ponacinać od góry. Żaroodporne naczynie posmarować częścią marynaty. Kiełbaski poukładać obok siebie w naczyniu i wierzch posmarować resztą marynaty. Pokrojoną w piórka cebulkę oraz obrane i pokrojone wzdłuż ząbki czosnku powkładać między kiełbaski. Całość zalać wodą, kiełbaski nie maja w niej pływać tylko być podlane. Wstawić do piekarnika i piec w 190° C przez 50 minut. Jeśli w miedzy czasie woda wyparuje delikatnie podlać gorąca wodą. Podawać na ciepło z chrzanem lub musztardą.