Biała kiełbasa pieczona z cebulką i czosnkiem jest pyszna, miękka i bardzo aromatyczna za sprawą ziołowej marynaty. Idealna nie tylko na śniadanie wielkanocne. U mnie zawsze podawana w towarzystwie ćwikły z chrzanem.
Składniki
- 1 kg białej parzonej kiełbasy
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki, majeranku, rozmarynu, tymianku, pieprzu ziołowego
- ¾ szklanki wody
W miseczce wymieszać ze sobą olej, sok z cytryny, zioła i pieprz. Kiełbasę lekko ponacinać od góry. Żaroodporne naczynie posmarować częścią marynaty. Kiełbaski poukładać obok siebie w naczyniu i wierzch posmarować resztą marynaty. Pokrojoną w piórka cebulkę oraz obrane i pokrojone wzdłuż ząbki czosnku powkładać między kiełbaski. Całość zalać wodą, kiełbaski nie maja w niej pływać tylko być podlane. Wstawić do piekarnika i piec w 190° C przez 50 minut. Jeśli w miedzy czasie woda wyparuje delikatnie podlać gorąca wodą. Podawać na ciepło z chrzanem lub musztardą.