Pasta z batatów

Dziś przepis, który bardzo zasmakuje wegetarianom ale myślę, że każdemu ta pasta przypadnie do gustu. Bataty czyli słodkie ziemniaki to super żywność, pochodzą z Ameryki i podobno przywiózł je już Krzysztof Kolumb! Pasta z batatów długo syci i zaspakaja apetyt na słodycze. 


Składniki
  • 3 bataty
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ szklanki łuskanego słonecznika
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz
Bataty wraz ze skórką owinąć w folię, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obok batatów ułożyć ząbki czosnku. Piec w piekarniku w 180°C przez 50 minut i ostudzić. Słonecznik prażyć na gorącej patelni. Obrane i pokrojone na ćwiartki bataty umieść z pozostałymi składnikami w wysokim naczyniu i zmiksować na gładka masę. Doprawić solą i pieprzem do smaku, podawać z pieczywem.