CZEKOLADA, czekoladunia, czekoladKa ! Kto jej nie lubi? Są różne smaki, kolory, wielkości, kostki czy struktura. Jest uniwersalnym prezentem ale też... lekiem na wszelkie zło! Dziś 12 kwietnia jest dzień czekolady, ja dla moich najbliższych zrobiłam mus czekoladowy z malinowy a smak jest nieziemski!
Składniki
Mus czekoladowy
- 200 ml śmietanki 30%
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady deserowej
- 2 żółtka jaj
Mus malinowy
- 150 g świeżych lub mrożonych malin
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny + 20 ml wody
Dodatkowo
- Kakao
- świeże maliny
Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i zostawić do wystudzenia. Żelatynę zalać ciepłą wodą. Maliny zasypać cukrem pudrem i zmiksować na mus, dodać schłodzoną żelatynę i wymieszać. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić i połączyć z zimną czekoladą oraz żółtkami. Do pucharków wlać mus malinowy na wierzch delikatnie mus czekoladowy. Pucharki wkładamy do lodówki na 30 minut. Przed podaniem delikatnie posypać kakao i udekorować owocami.