Jest wiosna, jest i wyczekiwany rabarbar! Ja więc piekę domowe ciasto z rabarbarem i cudowną kruszonką. Placek jest kwaskowy a kruszonka słodka i chrupiąca co daje świetne połączenie. Najlepiej smakuje ze świeżo zaparzoną kawą na świeżym powietrzu.
Składniki
- 500 g mąki pszennej typ 450
- 3 jaja kurze
- 1 szklanka drobnego cukru
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 1½ szklanki maślanki
- 1½ proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 350 g łodyg rabarbaru
Kruszonka
- 70 g masła
- 10 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka jaj oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier i cukier z wanilią a następnie po kolei żółtka, nie przerywając ubijania. Kolejno strużką wlać olej a później na zmianę maślankę i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, całość wymieszać łyżką do połączenia się składników ale niezbyt długo. Ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę wyłożyć pokrojony w kostkę rabarbar. Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć i wyrobić palcami i wyłożyć ją na owoce. Nie polecam dawać więcej niż 400 g owoców bo ciasto się zapadnie. Blaszkę z ciastem wstawić do rozgrzanego do 170°C i piec około godzinę do tzw. suchego patyczka.