Ciastka z czekoladą i orzechami

Te ciastka są za sprawą mojego synka: mamusiu, dawno nic razem nie upiekliśmy ! Zapomniał o chyba o żyrafie w poprzedni weekend. To była mała licytacja: mamusiu damy czekoladę ? Dobrze ale będą też orzechy ! Ale ja przecież orzechy też lubię! No i tak powstały idealne ciastka według mojego syna. 



Składniki
  • 300 g mąki pszennej typ 1850
  • 1 jajo kurze
  • 160 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g czekolady
  • 50 g orzechów włoskich
Rozpuszczone i wystudzone masło miksować z cukrem, dodać jajko. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia, całość miksować. Na koniec dodać pokrojoną czekoladę i orzechy (mogą być zmielone np w malakserze lub drobno pokrojone) i wszystko mieszamy za pomocą łyżki. Rękami uformować ciastka i piec na papierze do pieczenia w 190° C przez 10 minut.