Kukurydza, czerwona fasola, papryka, szpinak i chorizo to prawdziwy meksyk, tylko że na talerzu. To zapiekanka z gorącym temperamentem, podkreślony cebulą, czosnkiem i kolendrą. Dla miłośników zapiekanych makaronów z kolorowymi, warzywnymi dodatkami. To propozycja zarówno na obiad jak i na ciepłą kolacje. Jest wyjątkowo smaczna i prosta w przygotowaniu a składniki ogólno dostępne.
Składniki
- 200 g makaronu w kształcie ryżu orzo
- 300 g kukurydzy z puszki / słoika
- 300 g fasoli czerwonej z puszki
- 150 g kiełbasy chorizo
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 cebule
- 200 g szpinaku
- 100 g sera żółtego
- 200 ml śmietany 18%
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
Cebulę pokroić i podsmażyć na rozgrzanej patelni. Papryki pokroić na kostki około 1 cm a chorizo pokroić w pół plastry i wszystko wrzuć do cebuli. Fasolę i kukurydzę przepłukać pod bieżącą wodą i wsypać wraz z makaronem na patelnie. Wlej śmietanę i 1,5 szklanki wody, kminek i kolendrę, całość zagotuj, dodaj liście szpinaku i dokładnie wymieszaj. Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego, na wierzchu wysyp straty ser i przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zdjąć folię i zostawić zapiekankę jeszcze na 10 minut w piekarniku by się wierzch zarumienił.