Zapiekanka meksykańska z makaronem i chorizo

Kukurydza, czerwona fasola, papryka, szpinak i chorizo to prawdziwy meksyk, tylko że na talerzu. To zapiekanka z gorącym temperamentem, podkreślony cebulą, czosnkiem i kolendrą. Dla miłośników zapiekanych makaronów z kolorowymi, warzywnymi dodatkami. To propozycja zarówno na obiad jak i na ciepłą kolacje. Jest wyjątkowo smaczna i prosta w przygotowaniu a składniki ogólno dostępne.  



Składniki
  • 200 g makaronu w kształcie ryżu orzo 
  • 300 g kukurydzy z puszki / słoika
  • 300 g fasoli czerwonej z puszki
  • 150 g kiełbasy chorizo
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 cebule
  • 200 g szpinaku
  • 100 g sera żółtego
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
Cebulę pokroić i podsmażyć na rozgrzanej patelni. Papryki pokroić na kostki około 1 cm a chorizo pokroić w pół plastry i wszystko wrzuć do cebuli. Fasolę i kukurydzę przepłukać pod bieżącą wodą i wsypać wraz z makaronem na patelnie. Wlej śmietanę i 1,5 szklanki wody, kminek i kolendrę, całość zagotuj, dodaj liście szpinaku i dokładnie wymieszaj. Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego, na wierzchu wysyp straty ser i przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zdjąć folię i zostawić zapiekankę jeszcze na 10 minut w piekarniku by się wierzch zarumienił.