Zapiekane gniazdka mięsne

Takiego wykorzystania blaszki do muffinek jeszcze nie było bo zwykle piekę w nich słodkie babeczki. Dziś zrobiłam gniazdka z mięsa mielonego a w środku farsz. Do farszu wykorzystałam to co miałam w lodówce więc można nadziać ulubionymi składnikami, posypać serem, zapiekać i ... gotowe! 


Składniki
Na gniazdka
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajo kurze
  • ½ szklanki otrąb pszennych
  • ½ łyżeczki: cząbru, pieprzu ziołowego, papryki łagodnej i soli 
Na farsz
  • 2 cebule
  • 350 g pieczarek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g szpinaku mrożonego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Dodatkowo
  • 100 g sera żółtego
Wszystkie składniki na gniazdka wymieszać w misce na jednolitą masę i podzielić na 12 równych części (blaszka na muffinki ma 12 wgłębień). Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażyć na złoty kolor, dodać pokrojone pieczarki i szpinak. Dusić by wyparowała woda z pieczarek i dodać koncentrat pomidorowy. Natłuszczoną oliwą foremkę do muffinek wyłożyć mięsem mielonym tak, by zostawić w środku miejsce na farsz. Dziurki wypełnić farszem i posypać tartym serem. Gniazdka piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 30 minut.