Takiego wykorzystania blaszki do muffinek jeszcze nie było bo zwykle piekę w nich słodkie babeczki. Dziś zrobiłam gniazdka z mięsa mielonego a w środku farsz. Do farszu wykorzystałam to co miałam w lodówce więc można nadziać ulubionymi składnikami, posypać serem, zapiekać i ... gotowe!
Składniki
Na gniazdka
- 500 g mięsa mielonego
- 1 jajo kurze
- ½ szklanki otrąb pszennych
- ½ łyżeczki: cząbru, pieprzu ziołowego, papryki łagodnej i soli
Na farsz
- 2 cebule
- 350 g pieczarek
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 200 g szpinaku mrożonego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Dodatkowo
- 100 g sera żółtego
Wszystkie składniki na gniazdka wymieszać w misce na jednolitą masę i podzielić na 12 równych części (blaszka na muffinki ma 12 wgłębień). Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażyć na złoty kolor, dodać pokrojone pieczarki i szpinak. Dusić by wyparowała woda z pieczarek i dodać koncentrat pomidorowy. Natłuszczoną oliwą foremkę do muffinek wyłożyć mięsem mielonym tak, by zostawić w środku miejsce na farsz. Dziurki wypełnić farszem i posypać tartym serem. Gniazdka piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 30 minut.