Sernik z brzoskwiniami

To mój ulubiony sernik, trochę popisowy bo wiem, że zawsze wyjdzie. Nie opada, nie pęka a znika szybciej niż się go robi. Ta pyszna kostka sernika ma kruchy spód i nadaje się zarówno na świąteczny stół jak i na co dzień do kawki. 


Składniki
Ciasto
  • 3 szklanki mąki pszennej typ 450 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła 
  • 5 żółtek
  • ½ szklanki cukru drobnego
Masa serowa
  • 750 g twarogu sernikowego
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru drobnego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 żółtko
Dodatkowo
  • brzoskwinie w puszce
  • ½ szklanki cukru
  • białko z 6 jaj
Składniki na ciasto wymieszać ze sobą na jednolita masę. ¼ ciasta włożyć do zamrażarki a resztę do lodówki.  Masło, żółtko i cukier z masy serowej zmiksować, dodać po łyżce twarogu a później budyń w proszku. Na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia rozłożyć ciasto z lodówki. Na ciasto nałożyć masę serową i pokrojone w cienkie paseczki brzoskwinie. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i wyłożyć na brzoskwinie. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i rozrzucić na białkach. Całość piec przez 60 minut w temperaturze 160° C.