To mój ulubiony sernik, trochę popisowy bo wiem, że zawsze wyjdzie. Nie opada, nie pęka a znika szybciej niż się go robi. Ta pyszna kostka sernika ma kruchy spód i nadaje się zarówno na świąteczny stół jak i na co dzień do kawki.
Ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej typ 450
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 5 żółtek
- ½ szklanki cukru drobnego
Masa serowa
- 750 g twarogu sernikowego
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru drobnego
- 1 budyń śmietankowy
- 1 żółtko
Dodatkowo
- brzoskwinie w puszce
- ½ szklanki cukru
- białko z 6 jaj
Składniki na ciasto wymieszać ze sobą na jednolita masę. ¼ ciasta włożyć do zamrażarki a resztę do lodówki. Masło, żółtko i cukier z masy serowej zmiksować, dodać po łyżce twarogu a później budyń w proszku. Na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia rozłożyć ciasto z lodówki. Na ciasto nałożyć masę serową i pokrojone w cienkie paseczki brzoskwinie. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i wyłożyć na brzoskwinie. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i rozrzucić na białkach. Całość piec przez 60 minut w temperaturze 160° C.