Sałatka z granatem, gruszką i rukolą

Sałatka elegancka na romantyczną kolację, towarzyskie spotkania czy przekąskę.  Słodka gruszka połączona z wyrazistym serem gorgonzola, kwaśnym owocem granatu, chrupiącą rukolą, otulone sosem z miodem. Proste połączenia zawsze się sprawdzą wiec polecam każdemu. 


Składniki
  • 1 garść rukoli
  • 1 gruszka
  • ½ owocu granatu
  • 100 g sera gorgonzola
  • 1 łyżka słonecznika łuskanego
Sos 
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka miodu
Umytą i wysuszoną rukolę ułożyć na talerzu. Gruszkę obrać, pokroić w paski i ułożyć na rukoli. Ser pokruszyć równomiernie na sałatce, całość posypać słoneczkiem. Składniki na sos wymieszać i polać całą sałatkę, podawać od razu.