Sałatka elegancka na romantyczną kolację, towarzyskie spotkania czy przekąskę. Słodka gruszka połączona z wyrazistym serem gorgonzola, kwaśnym owocem granatu, chrupiącą rukolą, otulone sosem z miodem. Proste połączenia zawsze się sprawdzą wiec polecam każdemu.
Składniki
- 1 garść rukoli
- 1 gruszka
- ½ owocu granatu
- 100 g sera gorgonzola
- 1 łyżka słonecznika łuskanego
Sos
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
Umytą i wysuszoną rukolę ułożyć na talerzu. Gruszkę obrać, pokroić w paski i ułożyć na rukoli. Ser pokruszyć równomiernie na sałatce, całość posypać słoneczkiem. Składniki na sos wymieszać i polać całą sałatkę, podawać od razu.