Sałatka warstwowa z szynką i ananasem

Zaraz po zdrowych muffinkach to przepis, który najczęściej przekazuję dalej moim gościom więc nie mogło go tu zabraknąć.  Ta sałatka wyjdzie zawsze i każdemu, powód ? Nie trzeba jej doprawiać bo składniki są tak dobrane by razem tworzyły pyszną całość. Sałatka warstwowa jest szybka, nieskomplikowana więc w natłoku wielu przygotowań czy to świątecznych, sylwestrowych czy imprezowych jest bezcenne. 



Składniki
  • 1 puszka (340g) kukurydzy
  • 1 puszka (340g) ananasa
  • 1 słoiczek selera konserwowego
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 300 g szynki konserwowej wieprzowej
  • 5 jaj kurzych
  • Biała część pora ok. 12cm
  • 200 g sera żółtego
  • 1 pęczek szczypiorku
Jaja ugotować na twardo. Kukurydzę, seler i ananasa odsączyć zalewy i przepłukać pod bieżącą wodą. Na dno miski wsypać kukurydzę, na to seler i pokrojony w kostkę ananas. Majonez wymieszać z jogurtem i połowę rozłożyć na ananasie a następna warstwa to pokrojona w kostkę szynka i jaja. Pora pokroić w drobną kostkę i wyłożyć na jaja a następnie kolejną warstwę majonezu. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wyłożyć na wierzch sałatki. Drobno pokrojony szczypiorek jest ostatnią warstwą sałatki.