Orzechowy mazurek

Jak Wielkanoc to musi być i mazurek, bo tylko w tym czasie je pieczemy. To tradycyjne, niskie, słodkie ciasto kuchni polskiej. Mój mazurek to 2 łaty kruchego ciasta przełożone słodka masa orzechową z polewą czekoladową. Udekorowałam je orzechami włoskimi i płatkami migdałowymi bo orzechy idealnie się nadają do tego wypieku. 


Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 200 g masła
  • 3 żółtka jaj
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 800 g masy krówkowej orzechowej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 100 orzechów włoskich
  • morele i płatki migdałów do dekoracji 
Do przesianej mąki dodać żółtka, sól i pokrojone masło. Porcjami dodać śmietanę i cukier puder. Ciasto wyrobić rękoma i włożyć do lodówki na godzinę. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na pół, jedna połowa niech zostanie w lodówce a drugą rozwałkować na wielkość blaszki wyłożoną papierem do pieczenia. Starać się jak najmniej dotykać ciasto rękami. Na wierzch połóż papier do pieczenia i nakłuj go w kilku miejscach widelcem i obciąż całość np. grochem by ciasto nie urosło. Ciasto piec w 180°C przez 20 minut. Drugą połowę piecz tak samo, osobno. Na ostudzoną pierwszą część połóż 600 g masy krówkowej, a górę połóż drugi płat ciasta. Wodę, masło, cukier i kakao podgrzać i powstałą polewę wylać na górny płat ciasta. Boki mazurka udekorować pozostałą częścią masy krówkowej na którą nałożyć pokrojone orzechy i migdały.