Wielkanoc to czas tradycyjnych polskich smakołyków. Obok żurku z jajkiem i białą kiełbasą jest babka. Moja babka jest cytrynowa, bardzo szybka i łatwa do zrobienia a do tego pyszna, nawet moja teściowa ją pochwaliła !
Składniki
- 100 g masła
- 4 jaja kurze
- 1 szklanka cukru drobnego
- 2 szklanki mąki pszennej typ 450
- 1 szklanka mleka 2%
- 3 torebki kisieli cytrynowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 g aromatu cytrynowego
Polewa
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 łyżki soku z cytryny
Masło i cukier utrzeć na puszysta masę, dodać po jednym żółtku, białka zostawić, wsypać kiśle w proszku, dodać olejek i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Ciasto powinno mieć gęstość cukrzącego się miodu. Na końcu dodać ubitą pianę z białek, ostrożnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto włożyć do foremki i piec przez 50 minut w 160°C. Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polewą cytrynową z posypką cukrową.