Cytrynowa babka wielkanocna

Wielkanoc to czas tradycyjnych polskich smakołyków. Obok żurku z jajkiem i białą kiełbasą jest babka. Moja babka jest cytrynowa, bardzo szybka i łatwa do zrobienia a do tego pyszna, nawet moja teściowa ją pochwaliła !


Składniki
  • 100 g masła
  • 4 jaja kurze
  • 1 szklanka cukru drobnego
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 3 torebki kisieli cytrynowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 g aromatu cytrynowego
Polewa
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżki soku z cytryny
Masło i cukier utrzeć na puszysta masę, dodać po jednym żółtku, białka zostawić, wsypać kiśle w proszku, dodać olejek i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Ciasto powinno mieć gęstość cukrzącego się miodu. Na końcu dodać ubitą pianę z białek, ostrożnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto włożyć do foremki i piec przez 50 minut w 160°C. Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polewą cytrynową z posypką cukrową.