Penne w sosie śmietanowym z pieczarkami, kurczakiem i rukolą

Dziś szybki obiad bo zapowiada się słoneczna pogoda i chcę z dziećmi z niej skorzystać. Szybko więc makaron a przy okazji sycąco i treściwie by dzieci miały siły na zabawę. Śmietankowy sos pieczarkowy z rukolą i kurczakiem to połączenie, które smakuje wszystkim. Można śmiało pominąć kurczaka przygotowując wersję wege. 


Składniki
  • 200 g pieczarek
  • 200 g razowego makaronu penne
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany 18%
  • 100 g serka topionego
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 garść rukoli
  • Sól, pieprz świeżo mielony
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, bez dodatku oleju bo makaron nie połączy się z sosem. Filet z kurczaka drobno pokroić i osypać przyprawą do kurczaka. Cebulę i czosnek drobno pokroić, zeszklić na rozgrzanej patelni. Po paru minutach dodać filet, sól, pieprz, całość wymieszać. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, smażyć do lekkiego zarumienienia. Dodać śmietanę i serek topiony, całość wymieszać by serek się rozpuścił. Do sosu dodać ugotowany makaron, wszystko razem wymieszać. Na koniec dodać rukolę.