W robieniu omletów mam wprawę bo mój syn uznaje tylko tą formę jaj. Już moja w tym głowa, że one różnie smakują. Dziś na śniadanie był omlet z boczkiem i szpinakiem bo to pyszny i wartościowy posiłek na rozpoczynający się dzień. Od razu poranek pozytywnie się nastroił !
- 3 jaja kurze
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mleka
- 50 g boczku
- 1 garść świeżego szpinaku
- Szczypiorek
- pieprz ziołowy
Pokrojony w paski boczek podsmażyć na patelni a gdy tłuszcz się trochę wytopi dodać szpinak. Całość smażyć kilka minut. Do miski wbić jaja, dodać mleko, mąkę i pieprz bez soli bo boczek jest słony, całość energicznie mieszać trzepaczką by napowietrzyć tą masę. Rozgrzać drugą patelnię i wylać masę jajeczną, podsmażyć parę minut aż jaja się zetną i przełożyć na drugą stronę. Na jedną połowę położyć szpinak i boczek, złożyć na pół. Po podsmażeniu wyłożyć na talerz, posypać pokrojonym szczypiorkiem.