Pieczenie tradycyjnych pączków zajmuje dużo czasu więc może muffinki pączkowe ? One też mają pyszną konfiturę z dzikiej róży, są delikatne i mięciutkie. W Tłusty Czwartek zaskocz bliskich inną wersją pączków, choć można je zrobić każdego dnia do popołudniowej kawy.
Składniki
- 2 szklanki mąki typ 650
- ½ szklanki drobnoziarnistego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 1 niepełna szklanka maślanki
- 1 jajko kurze
- 12 łyżeczek konfitury lub marmolady z dzikiej róży
- 4 łyżki roztopionego masła
- 100 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
W jednej misce wymieszać składniki mokre: olej, jajo i maślankę a w drugiej misce składniki suche: mąka, cukier i proszek do pieczenia. Do mokrych dodać suche i wymieszać. Do każdej foremki z papilotką włożyć łyżkę ciasta, na to po 1 łyżeczce konfitury i na górę znów po 1 łyżce ciasta. Muffinki piec w 180°C do uzyskania złotego koloru, około 30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu górę muffinki zanurzyć w roztopionym maśle z cynamonem i gęsto posypać brązowym cukrem.