Muffinki pączkowe

Pieczenie tradycyjnych pączków zajmuje dużo czasu więc może muffinki pączkowe ? One też mają pyszną konfiturę z dzikiej róży, są delikatne i mięciutkie. W Tłusty Czwartek zaskocz bliskich inną wersją pączków, choć można je zrobić każdego dnia do popołudniowej kawy. 


Składniki
  • 2 szklanki mąki typ 650 
  • ½ szklanki drobnoziarnistego cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 1 niepełna szklanka maślanki
  • 1 jajko kurze
  • 12 łyżeczek konfitury lub marmolady z dzikiej róży
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
W jednej misce wymieszać składniki mokre: olej, jajo i maślankę a w drugiej misce składniki suche: mąka, cukier i proszek do pieczenia. Do mokrych dodać suche i wymieszać. Do każdej foremki z papilotką włożyć łyżkę ciasta, na to po 1 łyżeczce konfitury i na górę znów po 1 łyżce ciasta. Muffinki piec w 180°C do uzyskania złotego koloru, około 30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu górę muffinki zanurzyć w roztopionym maśle z cynamonem i gęsto posypać brązowym cukrem.