Jabłkowo - pomarańczowy kuskus z migdałami

Trochę to deser owocowy, trochę śniadanie z kaszą. Na pewno jest syto a lekkostrawne i zdrowo. Dzięki migdałom rozpuszczą się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach a cynamon trochę rozgrzeje. Kuskus świetnie smakuje w połączeniu nie tylko z mięsem ale i z owocami czego świetnym przykładem jest ten deser. 


Składniki
  • 100 g kaszy kuskus
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 1 jabłko 
  • ½ szklanki migdałów
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 pomarańcza
  • ½ łyżeczki cynamonu
Zagotować sok jabłkowy i wsypać do niego kaszę kuskus, przykryć pokrywką i zostawić na kilka minut aż kasza stanie się pulchna i miękka. Migdały obrać ze skórki, posiekać i podprażyć na patelni dodać do kaszy. Jabłko wraz ze skórka zetrzeć na grubych oczkach i z cynamonem dodać do kaszy. Całość wymieszać i przełożyć do naczynia. Na wierzch polać jogurt a na górę położyć kawałki pomarańczy i całość delikatnie posyp cynamonem.