Dziś, 9go lutego w kalendarzu świąt nietypowych obchodzimy międzynarodowy dzień pizzy! Podobno była już w dawnym Egipcie i spełniała funkcję płatniczą. Dziś znana nam jako potrawa włoska, pochodząca z Neapolu jest najsłynniejszym posiłkiem na całym świecie. Każdy region ma swoje odmiany, zaczynając od ciasta, na składnikach czy dodatkach sosów kończąc.
Składniki
- ½ kg mąki pszennej typ 405 lub 450
- 10 g świeżych drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta cukru
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 400 g pieczarek
- 150 g salami
- 250 g szynki konserwowej
- 300 g papryki konserwowej
- 250 g sera żółtego
- 1 łyżeczka oregano
Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić dziurkę do której wlać rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże, oliwę z oliwek, cukier i sól. Ciasto zagniatać na gładką masę a następnie odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę, tak by dwukrotnie zwiększyło swoją objętość. Po tym czasie ciasto nie zagniatać ale rozłożyć na wielkość blaszki w formie koła. Przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Na ciasto wylać sos pomidorowy z koncentratu i łyżki wody z dodatkiem oregano. Na to nakładamy ulubione składniki, u mnie to: salami, pokrojone w paski pieczarki i szynkę a na samą górę starty żółty ser. Całość delikatnie posypać oregano. Piec w piekarniku maksymalnie nagrzanym, u mnie to 280° C przez 12-15 minut. Pizzę podaję z sosem czosnkowym lub keczupem z cukinii.