Ciasto walentynkowe z galaretką

Nie od dziś wiadomo, że najkrótsza droga do serca wiedzie przez żołądek. Czas spędzony na przygotowaniu tych pyszności, nawet jeśli nie wyjdą jak planowaliśmy, jest cenniejszy od najdroższego kupnego gadżetu. Ja między innymi w ten sposób wyrażam swoją miłość swoim bliskim.


Składniki
Biszkopt
  • 6 dużych jaj kurzych
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • ½ szklanki wody
  • 3 łyżki kakao
Krem
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • ½ szklanki cukru pudru
Dodatkowo
  • 1 czerwona galaretka np. truskawkowa
  • 6 łyżek dżemu lub marmolady
Oddzielić białka od żółtek i ubić pianę, pod koniec dodać cukier. Następnie dodać mąkę, żółtka, wodę oraz kakao, wszystko wymieszać. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystygnięcia. Połowę ciasta wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200°C przez 15 minut. To samo z drugą połową ciasta. Gdy drugie ciasto będzie jeszcze lekko ciepłe wyciąć za pomocą foremki serduszka. Śmietankę na krem ubić z cukrem na gładką masę. Na pierwszy placek ciasta nałożyć dżem, krem ze śmietanki i ciasto z wyciętymi serduszkami. Lekko docisnąć i włożyć do lodówki. Po około 30 minutach gdy krem już zastygnie w dziurki serduszek wlać wystygniętą, tężniejącą galaretkę i znów do lodówki.