Dziś kolorowy obiad z rodzaju jednogarnkowe a właściwie jedno naczyniowe. Całość jest banalnie prosta do przygotowania więc gdy mamy jeszcze dużo innych zajęć domowych możemy im poświęcić czas. Mięso wychodzi miękkie, soczyste i dobrze upieczone a ryż i warzywa niezwykle smakowite.
Składniki
- 1½ szklanki ryżu brązowego
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- 2, 3 ćwiartki kurczaka
- 450 g mrożonej mieszanki warzyw np. włoszczyzna
- przyprawa do kurczaka
Kurczaka posypać przyprawą i odstawić na około 1 godzinę. Po tym czasie przysmażyć go na mocno rozgrzanej patelni, po 3 minuty z każdej strony. Do naczynia żaroodpornego wsypać surowy ryż, zalać go bulionem i na wierzch wyłożyć warzywa, mogą być jeszcze zamarznięte. Na samą górę ułożyć przysmażonego kurczaka i przykryć pokrywką. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 180° C przez 1 godzinę.