Słyszałam ostatnio słowo koloroterapia i myślę, że ta sałatka może być używana w tej terapii. Jest cudownie kolorowa, pełna zdrowia i smaku, rzecz jasna. Sałatka, która doskonale nadaje się na drugie śniadanie do pracy czy na lekką kolację.
Składniki
- 1 wędzony filet z kurczaka
- 1 awokado
- 1 mango (może być w puszce)
- 50 g płatków migdałowych
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 garście ulubionych salat
Sos
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- Sok z ½ cytryny
Obrać i pokroić w plastry awokado i skropić je sokiem z cytryny. Mango pokroić w kostkę. Migdały przyrumienić na patelni. Kurczaka pokroić w małe kawałki. Wszystkie składniki na sos wymieszać, najlepiej trzepaczką. Na płaskim talerzu ułożyć liście sałaty a na nią kurczaka, awokado, mango. Całość polać sosem i posypać migdałami. Podawać od razu.