Marchewkowe muffinki

Z racji, że jestem pracującą mamą dwójki dzieci różnie jest z tym czasem w tygodniu na pieczenie a muffinki są na to rozwiązaniem bo robi się je mega szybko. Mój starszak chętnie pomaga i później zajada bo są słodkie, również za sprawą marchewki. Na jesień marchewkę zastępuję dynią i też są pyszne. To świetna alternatywa dla kupnych słodyczy.


Składniki
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej typ 1850
  • ½ szklanki cukru brązowego lub trzcinowego 
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 3 jaja
  • 1½ szklanki startej marchewki 
  • Cukier puder do posypania 
Do miski wsypać suche składniki: mąkę, cukier, przyprawy oraz proszek do pieczenia i wymieszać łyżką. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: jaja i olej. Do mokrych składników dodać suche, delikatnie mieszać. Dodać startą na tarce o małych oczkach lub w malakserze marchewkę i znów delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Całość przelać w papierki włożone w blaszce na muffinki. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 25 minut. Studzić przy lekko uchylonych  drzwiczkach piekarnika, posypać cukrem pudrem.